• Органски свет
Кои видови на органска храна ги има на нашиот пазар?

Во изминатата деценија бројот на органски фармери во Македонија е зголемен десет пати. Дел од нивните производи се наведени во долната табела.

Група на производи Пример
Овошје Аронија, капини, малини, боровинки, грозје, сливи, јаболка, киви, лубеници, дињи, тикви
Зеленчук Компири, домати, пиперки, грашок, кромид, морков
Житарици Пченица, пченка, јачмен
Млеко и млечни производи Козјо млеко, овчо млеко и сирење
Месо и месни производи Овчо, јунешко
Пчелни производи Мед, прополис
Печурки Вргањ, лисичара, јајчара, рујница, црна труба, ливадарка
Пијалаци Вино, сок
Други преработки Доматен сос, вински оцет, маџун, мармалад, ајвар

 

Subscribe to news letter: